Heb je een tip voor ons?

We zijn altijd op zoek naar verhalen uit de buurt. Vul dit formulier in, dan gaan wij kijken of jouw item geschikt is voor MagusTV.

Rotonde in Macharen verwijst straks naar historische eendenkooi

15 Apr 2022 om 3:00

 • 

Macharen

Rotonde in Macharen verwijst straks naar historische eendenkooi

Gemeente Oss is begonnen met opknappen van de rotonde Megensebaan – Dorpenweg in Macharen. De oude inrichting met een talud van gras wordt vervangen door een cultuurhistorisch ontwerp in de vorm van een eendenkooi. Het nieuwe ontwerp van de rotonde verwijst naar de oude Macharense eendenkooi in de buurt. Dit natuurmonument is ook vandaag nog te herkennen in het landschap, maar veel mensen weten dit niet.

Opvallend ontwerp De vorm van een eendenkooi is vrij opvallend. Die vorm is op de rotonde goed te herkennen aan blauwe bloeiende vaste planten. Denk bijvoorbeeld aan korenbloem, ridderspoor en kattenkruid. De grond wordt golvend afgewerkt zodat de bloemenzee golft tussen twee ‘waterkeringen’ van schanskorf. De vangarmen bestaan uit levende wilgentenen die in de grond worden gestoken. Daar kunnen ze weer uitlopen, zodat groeiende groene gangen ontstaan. Populieren aan beide kanten van de kooiplas symboliseren het kooibos. Deze inheemse bomen passen goed in het landschap. Ook passen de extra bomen bij de Osse ambitie om meer groen te plaatsen.

Lokeenden Lokeenden kunnen niet ontbreken op de rotonde. Wetenschappers gebruiken eendenkooien vandaag de dag nog vaak voor wetenschappelijk onderzoek. bijvoorbeeld door eenden te ringen. Als verwijzing hiernaar bestaan de eenden uit cortenstaal ringen die kabbelen in de wind.

Planning werkzaamheden Dit voorjaar doet gemeente Oss het grondwerk van de rotonde. Ze plaatsen de schanskorven en zaaien de rotonde in. Het verkeer ondervindt geen hinder van het werk. In het najaar worden de bollen, vaste planten en de lokeenden geplaatst.

Steeds meer rotondes in Oss laten de geschiedenis van het landschap zien In de afgelopen jaren zijn al meer rotondes in Oss ingericht met een cultuurhistorisch thema. Zij laten de geschiedenis van het landschap zien. Ook draagt de eigen identiteit van de rotondes bij aan de oriëntatie en beleving, vooral in het buitengebied.

Afbeelding rotonde Megensebaan2.jpg

Gerelateerde berichten